ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ЖИТТЯ ПОТРІБНІ СПІЛЬНІ ЗУСИЛЛЯ ВЛАДИ ТА ГРОМАДЯН

Дата: 09.07.2018 09:01
Кількість переглядів: 518


Розпочинаючи зібрання голова Студениківської ОТГ Марія Олександрівна Лях, сказала: «Мета громадських слухань вивчити думку людей щодо болючих питань життя громади перед тим, як винести їх на розгляд депутатів. Завдання жителів не чекати, що хтось за когось щось зробить, за умови, що влада повністю відкрита для людей, завдання громади – іти на співпрацю.

Нинішнє питання стосується водозабезпечення та водовідведення. Щодо питання якості води, то для її покращення найближчим часом можна провести очистку ( промивання) мереж, вартість цієї процедури складає 500 тисячгривень, серед мінусів очистки – це гарантія від організації тільки впродовж року та ризик пориву труб для зношених мереж. Однозначно, що буде зроблено через тиждень, – це вичищено водонапірну вежу, вартість цих робіт 20 тисяч гривень.»
Керівник комунального підприємства «Господар» Гуменюк Григорій Тарасович виразив думку щодо недоцільності процедури чистки, а натомість слід ці кошти витратити на поступову заміну зношених водопровідних мереж, вік яких подекуди досягає 50-60 років. Крім того раніше для мереж використовувались здебільшого чавунні труби, які зносилися і додають у воду іржі. 


Коли була створена громада, то стояло питання віддати водопровід у оренду, як це зробили по с. Соснова, але керівництво ОТГ прийняло рішення створити власне комунальне підприємство, забезпечити роботою людей і здешевити вартість послуг для населення. По с. Переяславське тарифи прийняті у 2013 році, по с. Студеники у цьому році, але без врахування того, що буде створено власне підприємство. По с. Переяславське економічні втрати від водозабезпечення склали 180 тисяч гривень, їх відшкодовувала сільська рада, поміняли два насоси і поки що воно функціонує. По с. Студениках у тарифі за воду не закладено коштів на модернізацію мереж, її ми сподіваємось отримати за рахунок впорядкування і обліку використовуваної води. 
КП «Господар» буде опікуватися не тільки водою, але у перспективі надаватиме послуги з благоустрою, здійснюватиме ремонт доріг, надання дрібних сантехнічних та побутових послуг. 
Тарифи на воду закладені по мінімуму по лічильнику 9 грн. 46 коп. за куб, норма складає 4 кубометри на людину, якщо норму перевищено, то куб води коштуватиме 12, 50 грн., для дачників тариф – плата за 10 кубометрів помісячно, для порівняння у Березані він становить – 24грн., по Сосновій 16 грн. 14 коп. Ми не підвищуємо до такої суми, але повинні платити всі, а для цього треба встановити прилади обліку води – лічильники. Бо не може бути так, як у минулому році, щоб виробити 103 тисячі тон води, а продати 35 000, тобто 65% були не оплачені споживачами. По селу Переяславське теж є така проблема, але уся вода відтепер має бути облікована і контрольована.
Вартість лічильника 250 гривень, є два варіанти – встановити самостійно або звернутися до КП «Господар». Споживач для цього повинен прийти до комунального підприємства та написати заяву на встановлення лічильника, укласти договір на обслуговування.


Після заяви Коркач Володимир Іванович пройде і порахує індивідуально скільки коштів буде необхідно для повного встановлення приладів обліку. Для соціально незахищених категорій сільська рада буде шукати шляхів здешевлення вартості встановлення лічильників, це питання залишається на контролі у голови ОТГ. Для контролю за використанням води у комунальному підприємстві буде працювати контролер та ремонтна бригада.
В результаті бурхливого обговорення зібрання одноголосно проголосувало за відстрочку збільшення тарифів до 1 жовтня 2018 року, щоб жителі могли встановити прилади обліку води. Водночас питання облаштування бювету у селі глибиною 230 метрів потребує обговорення, громадська думка буде вивчатися. Жителів також цікавило питання онлайн оплати за вартість води.
Працівники КП «Господар» закликали жителів не створювати стихійних сміттєзвалищ, не підпалювати смітників, бо це загрожує навколишнім лісам.
Щодо заготовки дров, то КП буде виділяти площу для санітарної рубки дерев безкоштовно за умови прибирання території після вирубки, після подання заяви.
Порушувалися питання функціонування аптеки, яке ще буде вивчатися, ведуться пошуки фармацевта, який створить ФОП та буде працювати у громаді, а керівництво готове допомогти із отриманням ліцензії та орендою приміщення, тому якщо такі люди у громаді є, просимо звертати до сільської ради. 
Щодо питань із надання субсидій детальне роз’яснення спеціаліста ОТГ буде подано у окремому коментарі найближчим часом, також ми оприлюднимо списки людей, яким слід переоформити субсидію.
Також прийнято рішення про подання колективної скарги на перебої у постачанні електроенергії. 
Жителів турбувало питання росту рівня онкологічних захворювань, функціонування власного комунального підприємства для медичного обслуговування, наразі громада перераховує кошти на медичну субвенцію до бюджету району. Щодо функціонування екстреної медичної допомоги, то голова ОТГ у разі відмови від виїзду бригади порадила звертатись до неї особисто за телефоном 067-309-55-60.
Громада поставила перед керівництвом питання про створення Центру надання адміністративних послуг. 
Щодо земель за межами ОТГ, то ще частина таких земель не передана Держгеокадастром і керівництво працюватиме в цьому напрямку. Також ми стоїмо на черзі із виготовлення документації на лісові угіддя, які знаходяться в межах села, за ліс за межами потрібно воювати.


Гарячу дискусію викликало питання використання засобів захисту рослин одноосібниками, які орендують землю у межах населеного пункту, голова ОТГ зазначила, що непорозуміння із одноосібниками виникло під час оранки городів, коли плата у них зросла до 45 гривень, тоді як усі інші орендарі і ФГ "Світ ланів", і «Нива Переяславщини» орють пайовикам безкоштовно. Тоді ж обговорювалося питання використання ними отрутохімікатів на полях, на зібранні всі одноосібники пообіцяли не використовувати гербіцидів, у противному разі такі поля будуть переорюватися. 
За підсумками зустрічі прийнято рішення про щоквартальні зустрічі керівництва ОТГ із жителями сіл.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь